Balık & Deniz Ürünleri Alakalı Pratik Bilgiler

  • Ev Yemekleri
    Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Balık & Deniz Ürünleri Alakalı  Pratik Bilgiler

    Balık & Deniz Ürünleri Alakalı  Pratik Bilgiler

    1- Balık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar;

    – Taze balığın gözleri canlı ve parlak olur.

    – Eti sert ve diri görünür.

    – Solungaçlar canlı canlı kırmızıdır.

    – Kuyruğu sallanmaz.

    – Pulları kolay kopmaz.

    – Deniz kokar.

    2- Alır almaz temizlenip pişirilmelidir.Pişirilmeyecekse,temizlenmiş olarak dolapta veya soğuk bir yerde korunmalıdır.Bir günden fazla bekletilmemelidir.

    3- Pullu balık (levrek,kefal,barbunya gibi) soğuk suyun içinde 5-10 dakika tutulup yıkanırsa pulları kazındığı zaman etrafa sıçramaz.El sürüldüğü zaman pürüz gelmiyorsa temizlenmiştir.

    4- Pişme süresi balığın cinsine göre değişir(15-40 dakika arası)

    5- Her çeşit balık; bol yeşillik salatası,havuç ve turp salataları ile iyi gider.

    6- (Haşlama) Balık haşlanırken haşlamaya katılan sebzeler kokuyu alır..Kapağı aralıklı bırakılırsa kokunun çıkması kaolaylaşır.

    7- (Buğulama) Buğuda pişirmek için özel tencere yoksa,bir tencereye su ve istenilen sebzeler konur.Üzerine bir ızgara veya süzgeç oturtulur.Balıklar ızgaranın üzerinde buğuyla pişer.

    8- (Kızartma) Kızartma derin bir kapta ve bol yağda yapılmalıdır.Lezzetli,fakat hazmı güçtür.Mutlaka kaplanarak kızartılmalıdır.(Un,yumurta,galeta unu veya un-yumurta karışımı bulamaç gibi.)

    9- Balık kızartılırken biraz limon suyu sürülüp,karabiber eklenirse lezzet ve kokusu değişir.

    10- (Izgara) Yağlı balıklar ızgara yapılmaya müsaittir.Balıklar yıkanır,tuzlanır,biberlenir.Izgara yapılırken ya balığın kendisi yağlanır veya ızgara yağlanır.Izgarada pişirilen balık,ateşi direk görmelidir.

    11- İri balık,ızgara veya kızartma yapılacaksa fileto kesmek uygundur.

    Fileto: Balık,sırtından uzunlamasına ikiye kesilir.Kılçığı ve derisi ayrılır.Büyüklüğüne göre iki veya üçe bölünür.

    Malzemeler
    Yapılışı