Hatay Usülü Yaprak Sarması

  • Ev Yemekleri
    Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Hatay Usülü Yaprak Sarması

    SOFRALARIN BAŞ SULTANI YAPRAK SARMASI

    Yaprak sarması küçükten büyüğe herkesin severek yediği yemekler arasındadır.

    Aslında pekte yemek sayılmaz bazen çerez niyetine bile yediğimiz oluyordur. Şimdi sizlere bol ekşili Hatay usulü yaprak sarmasını anlatacağım.

    Bazı insanlar yaprak sararken salamura yaprak kullanırlar. Bazı insanlar da dalından taze koparılmış yaprakları tercih ederler. İkisinin de lezzeti elbette ayrıdır. Salamura yaprak kullanacaksanız yaprağı bir gün önceden suda bekletmelisiniz. Birkaç kere suda yıkamalısınız.

    Şimdi gelelim sarmanın iç malzemesine.

    Öncelikle sarma harcının kuru olmaması gerekiyor. Hazırlayacağınız harç domatesin ve limonun suyu ile hem lezzet kazanacak hem de kuru olmayacaktır. Bu harca kırık pirinç ya da pilavlık pirinç kullanabilirsiniz fark etmez.

    Öncelikle sevdiğiniz miktarda sarımsak soyup ezin. Daha sonra harca göre soğan doğrayın. Soğanın fazla olması lezzeti arttıracaktır. Sonra ayrı bir kaba domatesi   suyuyla birlikte doğrayın. İçine taze nane koymanız lezzeti bir kat daha arttıracaktır. Evinizde et ve kuyruk yağı varsa kullanabilirsiniz. Yoksa da sorun değil zeytinyağı kullanabilirsiniz.

    Öncelikle pirinci yıkıyoruz ve bir kaba boşaltıyoruz. Daha sonra göz kararı biber salçası ve domates salçası ekliyoruz ve pirinci sayfayla harmanlıyoruz. Daha sonra doğradığımız domates sarımsak, soğan ve varsa etimizi harcın üzerine ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Daha sonra harcın tuz miktarını ayarlayarak baharatları ekliyoruz. İçine kuru nane, karabiber, yenibahar serpiyoruz. Sıktığımız limon suyunu harcın üzerine döküyoruz.(Limon suyu yoksa limon tuzu da olabilir.)

    Harcı harmanladıktan sonra harcın üzerine ayçiçeği tercihe göre zeytinyağı ekliyoruz. Yaprağımızı sardıktan sonra tencereye su ekliyoruz ve üzerine yaprakların kalkmaması için ağırlık koyuyoruz. Su kaynadıktan sonra altını kısarak yarım saat 40 dakika pişiriyoruz. Pişmeden önce suyuna limon suyu sarımsak ve tuz ekliyoruz. Piştikten sonra 15 dakika dinlendiriyoruz.

    Afiyet olsun.

     

     

    Malzemeler
    Yapılışı