Mayalı Poğaça Tarifi

  • Ev Yemekleri
    Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Mayalı Poğaça Tarifi
    Mayalı Poğaça Tarifi
    dakika
    Malzemeler
    • 1,5 kilo elenmiş un (10 su bardağı un+ 1 su bardağından 2 parmak eksik un),
    • 1 su bardağı ılık süt,
    • 1 su bardağı sıvı yağı,
    • 1 çay bardağı yoğurt,
    • 2 adet yumurta (sarıları üzeri için kullanılacak),
    • 3 yemek kaşığı toz şeker,
    • 1 adet yaş maya (9 gr).

    Harcı İçin:

    • 400 gr beyaz peynir,
    • 1 demet maydanoz.

    Üzeri İçin:

    • Yumurtanın sarısı,
    • Susam.
    Yapılışı

    Bir kaba yaş mayayı elimizle ufalayarak koyalım.

    Üzerine şekeri ve ılık sütü ilave edip tahta kaşıkla karıştırıp kabarması için 10 dakika bekleyelim.

    Başka bir kaba unu koyup ortasını açalım.

    Ortasına  yumurtaların beyazını, kabaran mayayı, sıvı yağı ve yoğurdu ilave edelim.

    Hamuru yumuşak bir kıvam alana kadar yoğuralım.

    Hamurdan bıçakla küçük parçalar keselim ve kestiğimiz hamurları tekrar yoğurup 30 dakika mayalanmaya bırakalım.

    İçi için; geniş bir kaseye ufaladığımız peyniri ve ince ince kıydığımız maydanozu ilave edip karıştıralım.

    Küçük parçalara ayırdığımız bezeleri yuvarlayıp 2 dakika daha mayalandıralım.

    Sonra bezeleri sıvı yağı ile açalım.

    Açtığımız hamurun bir kenarına peynirli harçtan koyup üzerine hamurun diğer yarısını kapatalım.

    Ben özellikle kapatma işlemini fazla bastırmadan yapıyorum çünkü ağzı hafif açık olunca daha çok hoşuma gidiyor.

    Hazırladığımız poğaçaları tepsiye dizip mutlaka 15 dakika daha mayalandıralım.

    Çok yumuşak hareketlerle üzerlerine fırça ile yumurtanın sarısını sürelim.

    En son üzerlerine susam dökelim.

    Önceden ısıtılmış 180° fırında kızarana kadar pişirip servis yapalım.

    Not: 2 tepsi poğaça çıkıyor.

    Afiyet olsun…