Zeytinli Ekmek Tarifi

  • Ev Yemekleri
    Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Zeytinli Ekmek Tarifi
    Zeytinli Ekmek Tarifi
    dakika
    Malzemeler
    • 1 bardak ılık süt
    • 1 bardak ılık su
    • 1 bardak sıvı yağı
    • 1 paket yaş maya ( 42 gram )
    • 2 yemek kaşığı şeker
    • Çok az tuz
    • Aldığı kadar un ( yaklaşık 6-7 su bardağı )
    • 2 tane yumurta ( sarısı üzeri için beyazı hamuru için )
    Yapılışı

    Öncelikle bir kaba biraz un koyup ortasına açalım.

    Ortasına yaş mayayı ve ılık sütü ilave edip mayayı eritelim.

    Kabaran mayanın içine ılık suyu, sıyı yağı, şekeri, tuzu ve yumurta aklarını ilave edip karıştıralım.

    Unu yavaş yavaş ilave edelim ve yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.

    Hamurun üzerini kapatıp 2 saat mayalandıralım.

    Mayalanan hamurdan minik bezeler yapıp biraz elimizde açalım.

    İçine beyaz peynir ya da zeytin ezmesi koyup kapatalım.

    Yağlanmış kelepçeli kalıba sırayla dizelim.

    Orta kısmına hamuru gül şeklinde hazırlayıp yerleştirelim.

    Sonra üzerini örtüp 30 dakika daha mayalandıralım.

    Daha sonra ekmeklerin üzerine yumurtanın sarısını sürüp her ekmeğin üzerine zeytin dilimi yerleştirelim.

    Önceden ısıtılmış 170° fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirip servis yapalım.

    Not: Hamur biraz fazla olduğundan kalan hamurları normal poğaça şeklinde hazırlayıp pişirdim. Afiyet olsun.